Om Edvins Trä

Om Edvins Trä i Lyrestad

bengt

Edvins trä är ett företag som jag, Bengt Edvinsson startade 1995 för att ägna mig heltid åt slöjd och hantverk och framförallt att tillverka Amerikanska stolar. Idèn kommer ifrån min bror som bor i Kanada. Trädgårdsmöblerna tillverkas i en verkstad där maskinerna är avancerat utrustade för just träsnickeri. Jag tillverkar även presentlådor för beställning men mest ägnar jag mig åt de Amerikanska stolarna och tillhörande pumpakrukor.

I ett rött träskjul intill mitt hus har jag inrett en verkstad med flera avancerad maskiner för träsnickeri där jag tillverkar de klassiska Amerika stolarna. Jag har nyligen utökat min hobbyverksamhet och startat företaget Edvins Trä som specialiserar sig på slöjd och hantverk. Tidigare har jag tillverkat trälådor, flaskställ och små utsmyckningsdetaljer. För att kunna leva på mitt hantverk insåg jag att jag behövde tillverka större saker. Stolarna blev därför en naturlig fortsättning som jag började tillverka sommaren 2005.

För närvarande gör jag uteslutande de ganska stora, maffiga så kallade Amerikastolarna. En stol som ligger helt rätt i tiden med tanke på den populära New England stilen och den vita trenden.

Träsnickeriet har alltid funnits i mitt liv eftersom min familj alltid har hållit på med snickeri. Min pappa gjorde till exempel moraklockor och mina två bröder har också snickrat. Jag hoppas på att min brors förslag på de Amerikanska stolarna ska bli en populär möbel framförallt i de skaraborgska trädgårdarna.

Jag behandlar stolarna med linolja och lasyr och råmaterialet kommer från en nära bondes skog. Stolarna är avkopplande sköna att sitta i, men är kanske inte en praktisk stol för matbordet efter som de är för låga för det ändamålet och att ryggstödet inte går att ändra.

"Bengt Edvinsson"