Om Edvins Trä

Reportage från Törebodakanalen "Bengt gillar att skapa i trä"

bengt

Mannen som jobbat på tryckeri sedan 1970 började fundera på varför han inte hade något intresse för trä. Bengt Edvinssons far var snickare och båda hans bröder har haft snickerifabriker så varför hade han själv inte slagit sig in på samma bana? Funderingarna ledde till att Bengt började göra små slöjdsaker och då insåg han att han tyckte att det var roligt att kunna forma trä. 1995 startade Bengt firman Edvins Trä i Lyrestad och idag försörjer han sig på verksamheten. Under ett av sina besök hos sin bror i Kanada fick Bengt syn på en ritning av en däckstol. Han fick lite idéer och kände att han skulle vilja bygga en liknande stol. – Jag ritade om och ändrade i de ritningar som jag sett i Kanada och sedan började jag tillverka den. Amerikastolen heter den och för 5-6 år sedan sålde jag den över stora delar av Sverige. Idag massproduceras många likande stolar, men de håller inte samma kvalitet, berättar Bengt.

Breddar sortimentet

Slöjdandet har Bengt hållit fast vid sedan starten men han har på senare år breddat sortimentet med bland annat renovering och lackering av köksluckor. Något som fler och fler blir varse och den delen av verksamheten växer hela tiden. Mycket tack vare att kärnan i Bengts verksamhet är det grundliga hantverket. – Hantverk är ju alltid hantverk, då blir det kvalitet och det finns många människor som verkligen värdesätter det gedigna arbetet, säger Bengt. På senare tid har även en del större företag visat uppskattning för Bengts verksamhet. Hans presentlådor i trä verkar vara nästa storsäljare. Förra hösten skulle två stora företag gå ihop och i samband med detta ville de ge sina anställda en julklapp. De beställde 2.500 presentlådor av mig. Dessa lådor fyllde de med godis, det blev totalt hela sju ton godis, berättar Bengt med ett skratt.

Sommarbutik i Sjötorp

Under somrarna har Bengt extra fullt upp. Då har han en sommarbutik i Sjötorp. Soliga dagar fylls den med glada turister som gärna vill köpa med sig ett fint hantverk som minne. Ortsborna kommer gärna in och berättar anekdoter från trakten och besökare från närområdet kommer in för att titta på hans alster. Bengt Edvinsson i sågartagen på sitt snickeri som han har hemma i Lyrestad.


Den populära däcksstolen – framtagen efter amerikansk modell